Forbrugsdata

Det er altid interessant at holde øje med, hvordan husets forbrug af el og fjernvarme udvilker sig. Min tålmodighed og/eller evner rækker dog ikke til at huske at få aflæst målerne løbende gennem året.

Derfor har jeg lavet et system som automatisk aflæser vores elmåler & vores fjernvarmemåler. Herunder vil jeg forsøge at beskrive systemet i detaljer, men til at starte med, er her et par links til grafer over de opsamlede data:

Standard grafer

Pachublog grafer

Arduino i elskabet

Et Arduino microcontroller board placeret i vores elskab, aflæser elmålerens aktuelle stand, effektforbruget (nuværende & max), spændingen i de 3 faser, samt inde/ude temperaturen.

Data fra elmåleren – en Kamstrup 382Jx3 – trækkes ud hvert minut vha. et hjemmebygget IR interface.
Kommunikationen foregår med den såkaldte Kamstrup Meter Protocol – min Arduino kode bygger på et glimrende forarbejde af blandt andre Poul-Henning Kamp i denne tråd på ing.dk – tak for det!!

Inde & ude temperaturerne måles vha. 2 stk 1-wire temperaturprober.

Med arduinoens ethernetshield, uploades måledata hvert minut til pachube.com direkte fra Arduinoen. Pachube en en gratis tjeneste, hvor man kan oprette så mange målepunkter man lyster og benytte et væld af måder efterfølgende at trække disse data ud på.

De opsamlede data fra elskabets arduino ender i denne pachube stream

Et eksempel på Arduino programmet, kan du finde her


Elskabet

Arduino

 

 

Hjemmebygget Kamstrup IR interface

Jeg byggede interfacet ved hjælp af denne komponent som egentlig blot er en fotodiode og en led diode ved siden af hinanden. Diagrammet over mit interface ser således ud:

kamstrup-ir

For at benytte det ovennævnte kredsløb, måtte jeg invertere TX i softwareserial biblioteket – min modificerede udgave findes her.

Komponenterne blev monteret på et veroboard, 2 supermagneter blev placeret på hver side af dioderne og det hele blev til slut kapslet ind i PolyMorph – et herligt materiale 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arduino i værkstedet

Fjernvarmemåleren sidder ude i vores værksted.
Her har jeg bygget endnu Arduino ind i en gammel Linksys WRT54GL router som jeg havde liggende. Denne router har 2 interne serielporte, hvor jeg på den ene har tilkoblet Arduinoens serielport. Routeren kører OpenWRT  som trådløs klient på mit netværk.

På routeren kører et script som lytter på /dev/tts/1 – serielporten – efter måledatasæt som Arduinoen afleverer hvert 5. minut. Disse måledata sendes dernæst via en wget kommando til denne pachube datastream.

Fjernvarmemåleren er en Kamstrup Multical 601 – den taler samme protokol som elmåleren (KMP) dog kun ved 1200 baud.